Beeld en Geluid voegt Qmusic’s Het Geluid toe aan archief

Opnames waardevolle toevoeging aan collectie Het Geluid van Nederland

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid neemt de geluiden uit het Qmusic-radiospel Het Geluid op in het archief. Via het project Het Geluid van Nederland worden de opnames uit het spel bewaard en online beschikbaar gesteld. In het radiospel, dat vandaag zijn elfde editie start en miljoenen Nederlanders bezig houdt, moeten radioluisteraars de herkomst van alledaagse geluiden weten te raden.

Qmusic_Teaser_HetGeluid.jpg
  • jpg

Het Geluid van Nederland is een project waarin Beeld en Geluid een deel van de opnames uit zijn unieke geluidenarchief beschikbaar maakt. De collectie bestaat uit alledaagse geluiden en geluiden die Nederland typeren vanaf de jaren 50, en wordt aangevuld door geluidenjagers, -spotters en andere geïnteresseerden, die hun eigen opnames kunnen uploaden.  De collectie geeft inzicht in het veranderende geluidsbeeld van Nederland. Daarom zijn de opnames uit Het Geluid, die vaak moeilijk te herkennen alledaagse geluiden weergeven, een waardevolle toevoeging aan het archief.

Hergebruik en onderzoek

De collectie geluiden wordt met dit project online toegankelijk gemaakt voor raadpleging én hergebruik, onder de Creative Commons licentie Naamsvermelding-GelijkDelen-licentie. Deze licentie geeft geïnteresseerden expliciet toestemming om de geluiden te ‘remixen’ en te verspreiden en de resultaten van het hergebruik onder dezelfde voorwaarden delen. Nieuwe bijdragen aan de collectie door deelnemers aan het project worden onder dezelfde licentie beschikbaar gemaakt, zodat hergebruik van deze geluiden ook mogelijk is.

Het Geluid van Nederland is een project van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, De Auditieve Dienst en Kennisland. Het Geluid van Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting Doen en de BankGiro Loterij.

Het Geluid

Het Geluid is vanaf vandaag iedere dag te horen tussen 07.00 en 19.00 uur op Qmusic. Luisteraars kunnen via de Qmusic app of Qmusic.nl hun antwoord insturen. Ieder uur maken luisteraars kans om het juiste antwoord te geven. Het Geluid start met een waarde van 2.500 euro en loopt bij ieder fout antwoord op met 100 euro.

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL