Online monumenten legendarische sportverslaggevers

Beeld en Geluid publiceert interactieve verhalen over Theo Koomen, Henk Terlingen en Dick van Rijn

Theo Koomen. Collectie Beeld en Geluid
  • jpg
Henk Terlingen
  • jpg
Dick van Rijn. Collectie Beeld en Geluid
  • jpg

Beeld en Geluid lanceert online monumenten voor legendarische Nederlandse sportverslaggevers Theo Koomen, Henk Terlingen en Dick van Rijn in de vorm van interactieve verhalen vol archiefbeeld en -geluid uit hun carrières. De monumenten zijn het online component van de Sportzomer-activiteiten die Beeld en Geluid in juli en augustus organiseert.

De interactieve verhalen zijn te lezen, bekijken en luisteren op inbeeldengeluid.nl/sportzomer. De verhalen over Theo Koomen en Henk Terlingen zijn nu al beschikbaar, het verhaal over Dick van Rijn wordt op 5 augustus, bij de start van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, gepubliceerd.

Drie sportverslaggevers

Theo Koomen (1929 – 1984) stond bekend om zijn enthousiaste en bevlogen manier van verslaggeven. Zijn beeldend en kleurrijk taalgebruik maakte hem bij radioluisteraars zeer geliefd. Uiterst populair waren zijn verslagen in Radio Tour de France in de jaren 70 en 80, waar Koomen verslag deed van achterop de motor. Of deed alsof...

Henk Terlingen (1960 – 1994) introduceerde een nieuwe manier van presenteren. Hij was rebels, parodieerde erop los en was zelfs verantwoordelijk voor de eerste vloek op de Nederlandse radio. Hij gaf Studio Sport in de jaren 70 een eigen – en eigenzinniger – gezicht en bedreef betrokken journalistiek; in die tijd uniek.

Dick van Rijn (1914 – 1996) was pionier van de sportverslaggeving op de Nederlandse radio. Hij werd vooral bekend van AVRO’s Wekelijkse Sportrevue en NOS Langs de Lijn, en versloeg de Olympische Spelen meermaals. Van Rijn was initiatiefnemer van de AVRO-cross en zette zich in voor amateur- en gehandicaptensport.

Holland Sport-fietsspel.
  • jpg
Campagnebeeld Sportzomer.
  • jpg
Sportzomer
  • jpg

Activiteiten Sportzomer

Tot en met 1 september staan sportprogramma’s en sportverslaggevers ook centraal in de activiteiten in het museum van Beeld en Geluid.

Er is een mini-fototentoonstelling achter de schermen bij sportprogramma’s uit de jaren 60, van Studio Sport tot Radio Tour de France. Bij binnenkomst zijn stemmen van verslaggevers meteen te beluisteren en in de filmzaal zijn memorabele fragmenten te zien.

Bezoekers komen zelf in beweging door mee te doen aan het beroemde fietsspel uit het programma Holland Sport en kunnen zich voor een greenscreen in een sportfoto uit het archief plaatsen.

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL