Vijf jonge kunstenaars aan de slag met archiefmateriaal Beeld en Geluid

Open Media Art stimuleert hergebruik open audiovisuele collectie

Open Media Art - de vijf kunstenaars.
  • jpg
Open Media Art - de vijf kunstenaars.

Vijf jonge kunstenaars starten deze maand hun werkperiode bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, waar ze binnen het project Open Media Art nieuw werk op basis van de audiovisuele collectie van Beeld en Geluid creëren. Open Media Art is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, dat in april in samenwerking met het Stimuleringsfonds een open oproep plaatste voor makers met een affiniteit voor audiovisueel werk. De geselecteerde kunstenaars leveren hun werk in het voorjaar van 2017 op, waarna het online en bij Beeld en Geluid te zien zal zijn.

Open Media Art is opgezet om hergebruik van de open collectie van Beeld en Geluid te stimuleren en bekendheid te geven. Het instituut stelt archiefmateriaal met open licenties beschikbaar op openbeelden.nl en geluidvannederland.nl. 

Ondersteuning

De vijf makers zijn geselecteerd uit 34 aanmeldingen. Tijdens het werkproces worden zij ondersteund door medewerkers van Beeld en Geluid en externe experts uit de kunstsector, te weten:

Mieke Gerritzen – MOTI

Arnout Hulskamp – Children of the Light

Boris Debackere – V2_Instituut voor de instabiele media

Dirk Vis – DirkVis.net

Farah Rahman – Fariatie

Marloes de Vries – Showroom MAMA

Julia van Mourik – The One Minutes

De voortgang is te volgen in blogs en verslagen op openmediaart.nl.

Kunstenaars

De volgende makers zijn geselecteerd voor de werkperiode van Open Media Art:

Anna Klevan

Anna is documentairebeeldmaker en is in 2015 afgestudeerd in de richting fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Met de fotocamera als haar voornaamste gereedschap onderzoekt ze in haar werk hoe media en beeld een verband hebben met identiteit en het zelfgevoel.  Zo deed zij onder andere onderzoek naar “the most quoted man in the news”, Greg Packer, en maakte daar een publicatie over.

De meest geciteerde man is abnormaal gewoon (Rob Wijnberg, De Correspondent, 2015)

Favicon for annaklevan.nl annaklevan annaklevan.nl

Elki Boerdam

Elki is beeldonderzoeker en is daarbij op zoek naar de betekenis, de waarde en de communicatieve eigenschappen van beeld. In 2011 studeerde zij af aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam in de richting grafisch ontwerp. Sindsdien werkt zij als freelance beeldonderzoeker en -redacteur. Hierbij analyseert en bewerkt zij beelden die ze on- en offline vindt, zowel fotografisch als videografisch, om ze daarna in haar werk te herdefiniëren.

Favicon for elkiboerdam.com Elki Boerdam | Image Research elkiboerdam.com

Tereza Ruller

Tereza is grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar. In 2012 is zij afgestudeerd in de richting beeldende kunst aan VUT Brno in Tsjechië waarna zij in 2015 aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst haar bachelor haalde in grafisch ontwerp. Ze gebruikt het vak grafisch ontwerp in de breedste zin in van het woord, onder andere in de vorm van performance art en werken welke zicht richten op sociale interactie. In 2014 won ze eerste prijs van het Ministerie van Financiën voor haar lyric video Budget Cuts.

Favicon for therodina.com Tereza Ruller | Portfolio therodina.com
Favicon for therodina.com Budget Cuts - Dutch Education therodina.com

Bram Bogaerts en Robin Smits (Superposition)

Bram Bogaerts en Robin Smits hebben samengewerkt bij grafisch designstudio LUSTLab en hebben beiden gestudeerd aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Zij werkten o.a. samen aan de interactieve installatie Beaufort’s Poetry in Den Haag. In 2015 hebben Bram en Robin samen het ontwerpstudio Superposition opgericht waarbij ze belevingen ontwerpen welke technologie persoonlijker maakt en dichter bij de mens brengt.

Favicon for superposition.cc Superposition superposition.cc
Favicon for brambogaerts.nl Bram Bogaerts - Design and Interaction brambogaerts.nl
Favicon for robin-smits.nl Robin Smits ~ ¶ ~ Graphic Design robin-smits.nl

Het project Open Media Art wordt mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Favicon for stimuleringsfonds.nl stimuleringsfonds creatieve industrie - stimuleringsfonds creatieve industrie stimuleringsfonds.nl
  • jpg

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL