Inschrijving gratis lezingen Erik Scherder en Henkjan Honing bij Beeld en Geluid geopend

Tijdens de Nationale Museumweek (16 t/m 24 april) stelt Beeld en Geluid onder het thema ‘Ons echte goud in Beeld en Geluid’ het geheugen centraal: welke rol speelt het bij het kijken en luisteren naar beeld en geluid? Wetenschappers Henkjan Honing en Erik Scherder vertellen erover tijdens gratis lezingen. Aanmelden voor de lezingen is nu mogelijk via beeldengeluid.nl/onsechtegoud.

 

Muziekcognitie-wetenschapper Henkjan Honing bij Beeld en Geluid. Foto: Paul Ridderhof
  • jpg
Muziekcognitie-wetenschapper Henkjan Honing bij Beeld en Geluid. Foto: Paul Ridderhof

Henkjan Honing - “Iedereen is muzikaal”

Zondag 17 april – 10:00-12:00 uur - aanmelden

Het herkennen van een liedje is voor de meesten van ons een fluitje van een cent en meeklappen op muziek kunnen we allemaal. Maar hoe vanzelfsprekend is dat eigenlijk? En wat heeft het met muzikaliteit te maken? 

Hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing laat zien dat luisteraars muzikaler zijn dan ze zelf denken. Wij zijn geen passieve consumenten, wij maken muziek. Ook als we wegzakken in het pluche van het Concertgebouw, of meedeinen op een concert in Ahoy. Ons geheugen, onze emoties en onze verwachtingen zijn onze klankkast.

 

Neuropsycholoog Erik Scherder bij Beeld en Geluid. Foto: Paul Ridderhof
  • jpg
Neuropsycholoog Erik Scherder bij Beeld en Geluid. Foto: Paul Ridderhof

Erik Scherder - “De hersenen gaan voluit op beeld en geluid”

Zondag 24 april – 10:00-12:00 uur - aanmelden

Kijken naar beelden die je aanspreken, je verwonderen, waarbij je kan fantaseren en waarbij je kan wegdromen… Welke netwerken in de hersenen zijn daar allemaal niet bij betrokken! Ongelooflijk indrukwekkend voor jong en oud.

Precies dit geldt ook voor het luisteren naar muziek, zeker als het emotioneert. Wat dacht je van zingen, of zélf een muziekinstrument bespelen. Spannend is ook dat zelfs beginnen met het bespelen van een instrument op oudere leeftijd, hele positieve effecten in de hersenen laat zien. Het is dan ook heel begrijpelijk dat muziek wordt ingezet als 'medicijn', als therapie bij mensen met wat meer kwestbare hersenen, bijvoorbeeld bij mensen met een dementie, bij mensen met hersenletsel na een trauma of bij mensen met autisme.

Neuropsycholoog Erik Scherder laat zien dat de hersenen voluit gaan op beeld en geluid!

Neuropsycholoog Erik Scherder bij Beeld en Geluid. Foto: Paul Ridderhof
  • jpg
De activiteiten zijn onderdeel van de Nationale Museumweek.
  • png
Muziekcognitie-wetenschapper Henkjan Honing bij Beeld en Geluid. Foto: Paul Ridderhof
  • jpg

Programma

In het programma worden archiefbeelden uit de regio en rond de in de lezingen besproken thema’s vertoond. Het programma van de lezingen ziet er als volgt uit:

10:00 - 10:15 uur ontvangst met koffie en thee

10:15 - 11:45 uur vertoning archiefbeeld uit de regio en rond thema + lezing

11:45 - 12:00 uur vragenronde en afronding ochtend

 

Arrangementen voor alzheimerpatiënten

Tijdens de Museumweek organiseert Beeld en Geluid in samenwerking met Alzheimer Nederland speciale arrangementen voor alzheimerpatiënten en hun mantelzorgers uit de regio. De inschrijving liep via lokale zorginstellingen. Inmiddels zijn alle plekken vervuld.

Tijdens het alzheimerarrangement krijgen alzheimerpatiënten uit de regio Gooi en Vecht voor hen herkenbaar archiefmateriaal te zien en halen ze samen met hun mantelzorgers en medewerkers van Beeld en Geluid herinneringen op aan vervlogen tijden. De medewerkers van Beeld en Geluid worden speciaal voor het arrangement getraind door Alzheimer Nederland, afdeling Gooi en Omstreken, voor het omgaan met mensen met dementie.

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL