Vroegste Nederlandse videogames in archief van Beeld en Geluid

Zo’n 50 games van de Nederlandse gameproducent Radarsoft opgenomen in de collectie van Beeld en Geluid

Een overzicht van de Radarsoft-collectie
  • JPG
Een overzicht van de Radarsoft-collectie

Maandag 15 februari ontvangt het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid uit handen van de Nederlandse gameontwikkelaar Radarsoft een belangrijke collectie vroege videogames, waaronder populaire titels als Hopeloos en Eindeloos. Deze zijn in de jaren 80 uitgebracht voor de Commodore 64 en MSX computers. Tot de collectie behoren ook meerdere bekende educatieve games, zoals Topografie Nederland en Tempo Typen, die werden gebruikt in het NCRV-televisieprogramma It's All in the Game.

Mediaconsumptie in Nederland beperkt zich allang niet meer tot de traditionele kanalen van radio en televisie. Daarom heeft Beeld en Geluid, het media-archief in Hilversum, besloten zijn archief uit te breiden met nieuwe verzamelgebieden, zoals videogames en internetcultuur.

Onze doelgroep wil kunnen ervaren hoe videogames zich hebben ontwikkeld tot een volwaardig onderdeel van de dagelijkse mediaconsumptie. Het bewaren en speelbaar houden van de belangrijkste Nederlandse gameproducties is daarom onontbeerlijk voor ons archief. Jan Müller, algemeen directeur van Beeld en Geluid
Vanuit het oogpunt van nostalgie vinden wij het belangrijk dat ook een jong publiek kennis kan blijven nemen van deze tijd. Voor veel mensen vormen deze oude games een moment van herkenning. Vaak waren games de eerste kennismaking met de computer. Edwin Neuteboom, mede-oprichter van Radarsoft

Nationale agenda

De overdracht van de Radarsoft-collectie aan Beeld en Geluid valt samen met de eerste expertbijeenkomst in het kader van een nationale agenda voor duurzame archivering van videogames. Universiteiten, hogescholen, culturele instellingen en vertegenwoordigers uit de game-industrie komen maandag 15 februari samen bij Beeld en Geluid om te bepalen wat nodig is om het game-erfgoed voor de toekomst veilig te stellen. Vooral het interactieve karakter van games en de verschuiving van offline naar online maken het bewaren van games een ingewikkelde opgave.

Beeld en Geluid organiseert op dinsdag 16 februari a.s. een publiek toegankelijk Kenniscafé over game-archivering. Te gast is onder meer Eric Kaltman, game-archivaris en onderzoeker bij University of California, Santa Cruz. Aanmelden kan gratis via EventBrite.

Een overzicht van de Radarsoft-collectie
  • JPG
De Radarsoft-collectie wordt op maandag 15 februari overgedragen aan Beeld en Geluid
  • JPG
De Radarsoft-collectie wordt op maandag 15 februari overgedragen aan Beeld en Geluid
  • JPG

Over Radarsoft

Radarsoft, opgericht door Cees Kramer, Edwin Neuteboom, Nardo Jacobs en John Vanderaart in 1984, is een van de Nederlandse pioniers op het gebied van gameproductie. De succestitel van Radarsoft in 1985, Eindeloos, verkocht 15.000 exemplaren in twee weken, voor die tijd een ongekend aantal. De speler moest met een helikopter door een doolhof vliegen. De bedoeling was de uitgang in de vorm van een hart te vinden. Het smoothscrolling was uniek in die tijd. Tegenwoordig ontwikkelt Radarsoft educatieve multimediasoftware voor scholen.

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL