Beeld & Geluid viert 50 jaar Simplisties Verbond in theater Diligentia

PB Simplisties Verbond.png
  • png

Foto: Roel Bazen. Collectie Beeld & Geluid


Beeld & Geluid en VPRO vieren dit jaar het vijftigjarig bestaan van het Simplisties Verbond van tv-duo Van Kooten en De Bie met een theaterprogramma, tv-reeks en pop-up presentatie. De kaartverkoop voor de voorstelling in theater Diligentia in Den Haag op 22 en 23 oktober is vandaag gestart.


Het theaterprogramma, genaamd 'Mag ik even een teiltje?', is onder leiding van presentator Sjaak Bral en wordt muzikaal omlijst door de Haagse muzikanten De Règahs. In de talkshow staat de Haagse legacy van het iconische satirische duo centraal. Met speciale gasten wordt aan de hand van uniek beeldmateriaal teruggeblikt op de typetjes van Kees van Kooten en de vorig jaar overleden Wim de Bie.


In hun programma’s maakte Nederland kennis met karakters als de Vieze Man, wethouder Hekking, de Haagse Clichémannetjes en F. Jacobse en Tedje van Es, de vrije jongens van de Tegenpartij. Tijdens de theateravond blikken we terug op de artistieke roots van Van Kooten & De Bie en brengt Beeld & Geluid een ode aan de Haagse roots van het duo.


Meer informatie over de kaartverkoop is te vinden op onze website.


Pop-up presentatie

Naast de twee theatershows kun je van 5 november tot 31 december in het Mediamuseum van Beeld & Geluid een pop-up presentatie bezoeken over de impact van het werk van Van Kooten & De Bie. Over het Simplisties Verbond, radio- en televisiewerk en de vele typetjes, met bijzondere objecten zoals de mattenklopper (het icoon van het Simplisme) en originele notitieboeken van het duo. Daarnaast is in een theaterzaal een uitgebreid overzicht van het oeuvre van Van Kooten & De Bie te zien.


TV-serie op NPO3

De VPRO trapt zondag 3 november een speciale tv-serie af met een extra lange uitzending onder de naam Toen werd nu, in een reeks van in totaal zes afleveringen over het oeuvre van Van Kooten & De Bie. Samen met aansprekende gasten duikt de VPRO in de schatkist aan scènes in een even nostalgische als actuele terugkeek op NPO 3.


Over Van Kooten & De Bie

Op 28 oktober 1974 richtten Kees van Kooten en Wim de Bie het Simplisties Verbond op, op 6 november volgde de eerste uitzending. Het Simplisme was geboren. De naoorlogse wereld was te complex geworden, alles moest simpeler. In elke uitzending gaven ze voorbeelden met de oproep ‘daar moet de mattenklopper overheen!’ Precies 50 jaar na de oprichting van het Simplisties Verbond werd het tijd voor een eerbetoon, zo vinden Beeld & Geluid en de VPRO.


De artistieke radio- en televisie nalatenschap van het duo is m.m.v. de VPRO overgedragen aan het archief van Beeld & Geluid. Hun oeuvre is zo omvangrijk dat de archiefverwerking daarvan nog in volle gang is. De halve eeuw Simplisties Verbond is een prachtig moment om naar buiten te treden en het oeuvre te presenteren en te vieren.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL