Jeugdserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? na 50 jaar compleet

Vier verloren gewaande afleveringen teruggevonden in archief

Hamelen persbericht afl 18.png
  • png

Aflevering 18, met vlnr Loeki Knol, Will van Selst, Rob de Nijs, Martin Brozius, Ab Hofstee en het Kinderkoor 

Vier afleveringen van de populaire jeugdserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? zijn teruggevonden. Een unieke vondst van historische waarde, want hiermee is de serie weer compleet en veilig gesteld voor de toekomst. De gevonden afleveringen worden momenteel door Beeld & Geluid gedigitaliseerd. Op zondag 26 mei organiseert Beeld & Geluid een zaalprogramma rondom Hamelen en wordt een van de gevonden en gedigitaliseerde afleveringen vertoond.

Beeld & Geluid ontving vorig jaar het archief van Barry van der Sluis. In zijn archief bleken de opnamebanden te zitten die Harrie Geelen, de schrijver van de serie, gemaakt heeft op een Akai VT100 (een portable zwart-wit videosysteem). Na overzetting van de opnamebanden op VHS, eind jaren 80, gaan de Akai-banden naar Barry van der Sluis. Van de vier afleveringen die nu zijn opgedoken, zijn geen VHS-kopieën gemaakt.


Van de 5 seizoenen met in totaal 45 afleveringen, die door de KRO werden uitgezonden tussen 1972-1976, zijn slechts 6 afleveringen en 2 compilaties bewaard. Deze liggen in het archief van Beeld & Geluid. Net als Ja Zuster Nee Zuster werd de serie opgenomen op Ampex-banden die, vanwege de hoge kosten, vaak werden hergebruikt, met als resultaat dat er veel materiaal verloren is gegaan.


De teruggevonden afleveringen zijn:

Aflevering 16 Het Waternix Schandaal: 22 december 1973

Aflevering 17 Looie Det van Kalkedot: 19 januari 1974

Aflevering 18 De Poppen van Sijs: 16 februari 1974

Aflevering 30 Joringel van Jor: 8 maart 1975

Over de serie

Hamelen was een ongelooflijk populaire jeugdserie met muziek (meer dan 100 liedjes) van Joop Stokkermans. Naast de vaste hoofdcast met onder andere Rob de Nijs, Ida Bons, Loeki Knol, Ab Hofstee en Martin Brozius speelde een keur aan (grote) Nederlandse acteurs een of meerdere gastrollen in de serie, waaronder John Lanting, Leen Jongewaard, Hetty Blok, Berend Boudewijn en Rita Corita.


Het verhaal begint bij het beroemde Duitse sprookje over de rattenvanger van Hamelen. De stad had last van ratten, die door de rattenvanger werden verjaagd met een fluit. De rattenvanger kreeg niet betaald en lokte daarom als wraak alle kinderen van de stad mee. Het originele sprookje houdt hier op, maar Harrie Geelen schreef het verhaal over wat er met die kinderen (en 4 volwassenen) gebeurde op hun zoektocht terug naar Hamelen.


Beeld & Geluid spoelt terug op 25 en 26 mei

In het weekend van 25 & 26 mei vindt de eerste editie van Beeld & Geluid Spoelt Terug plaats. Tijdens deze archiefdagen is er een speciaal programma waarin tv-nostalgie en het populaire TV-programma Nederland op Film centraal staan. Op zondag 26 mei vindt er een zaalprogramma plaats rondom Hamelen. Harm Edens gaat in gesprek met onder andere schrijver Harrie Geelen, actrice Loeki Knol en Stanley Stokkermans (zoon van Joop Stokkermans). Ook een deel van het kinderkoor van destijds komt tijdens het programma zingen. Een van de gevonden afleveringen zal na afloop vertoond worden.

Op YouTube is vandaag dit verhaal geplaatst waar dieper wordt ingegaan op de serie en de gevonden afleveringen. 

Meer beeldmateriaal is hier te downloaden.

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL