Beeld & Geluid neemt afscheid van locatie Zeestraat, Den Haag

Den Haag pb 2024 2.0.png
  • png

Het pand van Beeld & Geluid aan de Zeestraat in Den Haag. Foto: Wouter Vellekoop, 2022

Beeld & Geluid in Den Haag, museum voor nieuws en journalistiek, zal per 1 september 2024 de Zeestraat verlaten. De succesvolle programmering en educatieve workshops rond thema’s als mediawijsheid en journalistiek zullen met partners op locaties elders in de stad worden voortgezet. Daarmee komt een einde aan de lange geschiedenis als museum, die het pand op de Zeestraat heeft.


In 2019 nam Beeld & Geluid het zwaar noodlijdende Museum voor Communicatie (COMM) over, in het verleden bekend als het PTT Museum. Het museum werd in 2020 heropend met een presentatie over media, nieuws en journalistiek. Door de coronacrisis vielen bezoekersaantallen tegen. Daarnaast zorgde het complexe vergunningenstelsel en de gestegen kosten zoals huur en energie dat een verantwoorde exploitatie op de Zeestraat niet mogelijk was.

Tot 1 juli 2024 zullen er nog diverse activiteiten plaatsvinden in het pand, waaronder de My First Smartphone expositie en programmering rondom de thema’s nieuws en journalistiek. Van 1 juli tot 1 september wordt de verhuizing van de collectie naar Beeld & Geluid in Hilversum gefaciliteerd.


Thematiek
Het doel van het museum, het bevorderen van nieuwswijsheid, is in het huidige medialandschap van groot belang en verdient aandacht, juist in Den Haag als hart van onze democratie. De in Den Haag opgebouwde activiteiten en samenwerkingen op dit vlak zullen op een andere manier in de stad worden voortgezet door samen te werken met partners.

Het doet ons, en mij als Hagenees in het bijzonder, pijn dat we het prachtige pand aan de Zeestraat moeten verlatenen dat daarmee een einde komt aan 95 jaar museale geschiedenis op deze plek. Maar het heeft ons én de stad veel gebracht in samenwerkingen en saamhorigheid met partners en publiek. Ik verheug me er daarom ook op dit voort te zetten in een nieuwe vorm. Waarbij we juist in Den Haag betekenisvol bezig kunnen zijn door met aandacht voor media, nieuwswijsheid, pers en journalistiek, de democratie te versterken. Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld & Geluid 

Collectie

Het museum heeft sinds 1929 schatkamers vol prachtige collectiestukken opgebouwd. Deze collectie is sinds 2019 eigendom van Beeld & Geluid en het instituut zal, dankzij de fusie, tot in de eeuwigheid zorg dragen voor deze historische stukken. Met het sluiten van de locatie aan de Zeestraat verhuist de gehele collectie naar Hilversum.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL