Toeter en bel Top of Flop naar Beeld & Geluid

P3060237.JPG
  • JPG
P3060237.JPG

Miranda van Vuuren-Stok, nicht Herman Stok, overhandigt de toeter en de bel aan Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld & Geluid

De toeter en bel, die televisiecoryfee Herman Stok gebruikte in het programma Top of Flop, hebben zijn nabestaanden vanmiddag aan Beeld & Geluid geschonken. Beide objecten worden aan het archief toegevoegd en kunnen bezoekers bekijken in een van de depots. Herman Stok presenteerde Top of Flop vanaf 1961 voor de VARA. Het programma was het eerste Nederlandse jongeren-muziekprogramma en trok miljoenen kijkers.

In het programma werd muziek gedraaid, waarbij de camera op het publiek in de zaal was gericht. Was de muziek afgelopen, dan werd aan een vierkoppig panel gevraagd commentaar te leveren en uiteindelijk 'top' of 'flop' te stemmen. Beoordeelde de meerderheid de muziek als 'top', dan rinkelde Stok met een bel, bij 'flop' blies hij op een toeter. Staakten de stemmen, dan vroeg Stok wat het publiek ervan vond, en een ruwe schatting van het aantal (met veel geschreeuw) opgestoken handen besliste of het de bel of de toeter werd. Het pas verschenen I Want to Hold Your Hand van The Beatles werd in 1963 unaniem door het panel beoordeeld als een flop. Klik hier voor het fragment.

De radio- en televisiepresentator Herman Stok overleed in juni 2021 op 93-jarige leeftijd.

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL