‘Ultraviolette and the Blood-Spitters Gang’ wint Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award 2021

Master_ULTRA_VIOLETTE_ProresHQ_1080_25p_Stéréo_24bit_VF.01_04_13_18.Still005.jpg
  • jpg

De Franse documentaire ‘Ultraviolette and the Blood-Spitters Gang’ van Robin Hunzinger heeft de Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award 2021 gewonnen. Dat maakte de jury bekend tijdens de IDFA Award Ceremony op donderdag 25 november in Amsterdam. De Oekraïens-Nederlandse documentaire ‘Babi Yar. Context’ van Sergei Loznitsa kreeg van de jury een speciale vermelding.

 

De Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award bestaat uit een geldbedrag van € 5000 en een sculptuur. De jury voor de Beeld en Geluid IDFA ReFrame 2021 bestond uit Pascal Capitolin (sound designer, docent DFFB), Maciej J. Drygas (regisseur en scenarioschrijver, docent Lodz Film School) en Giovanna Fossati (hoofdconservator Eye Filmmuseum, hoogleraar Filmerfgoed en digitale filmcultuur Universiteit van Amsterdam).

 

Uit het juryrapport: “De films die dit jaar zijn genomineerd voor de ReFrame Award kenmerken zich door de grote variëteit aan bijzondere en creatieve voorbeelden van hergebruik van archiefmateriaal. Veel films tonen nauwkeurig researchwerk en zijn indrukwekkende historische reconstructies. De meeste titels koppelen persoonlijke ervaringen aan universele thema’s. Alle films eren met archiefmateriaal de mensheid, elk op een eigen manier.”   

 

Ultraviolette and the Blood-Spitters Gang

Robin Hunzinger - Frankrijk - filmbeschrijving en trailer

Uit de brieven die Marcelle tijdens het interbellum vanuit het sanatorium aan haar jeugdliefde schreef, rijst een beeld op van een rebelse jonge vrouw, haar tijd ver vooruit. Hunzinger maakt gebruik van archiefmateriaal, avantgardistische films en muziek om een zinnelijke, poëtische sfeer te creëren. 

Uit het juryrapport: “Startend met twee foto’s, komt op het scherm de intensiteit van een groep jonge vrouwen treffend tot leven. Door de creatieve toe-eigening en meesterlijke montage van een opmerkelijk rijke verscheidenheid aan filmmateriaal, gebruiken de makers emotionele associatie om universele gevoelens te uiten.”

 

Babi Yar. Context 

Sergei Loznitsa - Nederland, Oekraïne - filmbeschrijving 

Volledig uit archiefbeeld opgebouwde reconstructie van de massa-executie in 1941 van ruim 33.000 Joden in een ravijn aan de rand van het destijds door de Duitsers bezette Kiev.

 

Het volledige juryrapport van de Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award 2021 

 

De andere voor de Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award 2021 genomineerde films: 

1970 (Tomasz Wolski), The First 54 Years – An Abbreviated Manual for Military Occupation (Avi Mograbi), Journey to the Sun (Susana de Sousa Dias, Ansgar Schaefer), A Night of Knowing Nothing (Payal Kapadia), Now Is the Past – My Father, Java & the Phantom Films (Shin-ichi Ise), O, Collecting Eggs Despite the Times (Pim Zwier), Returning to Reims (Fragments) (Jean-Gabriel Périot), Terra Femme (Courtney Stephens), Three Minutes – A Lengthening (Bianca Stigter), Travesti Odyssey (Nicolas Videla) en Turn Your Body to the Sun (Aliona van der Horst). 

 

Samenwerking Beeld en Geluid en IDFA

Beeld en Geluid is sinds 2014 partner van IDFA. De samenwerking richt zich op het hergebruik van archiefmateriaal in documentaires. Beeld en Geluid is sponsor van IDFA Competition for Creative Use of Archive en naamgever van de daaraan verbonden Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award. Ook is Beeld en Geluid host van de Industry Talk Remembering the future – archived alternative realities. Met het partnerschap wordt de verbinding benadrukt tussen kwalitatief hoogwaardige documentaires en de rol die een rijk en toegankelijk archief inclusief professionele ondersteunende expertise daarbij kan spelen. 

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL