Kernkop van Bart van Leeuwen winnaar Junior Inktspotprijs 2017

1.Bart van Leeuwen _ Kernkop.jpg
  • jpg

De winnaar van de Junior Inktspotprijs 2017, is kernkop van Bart van Leeuwen, gepubliceerd op 19 april 2017 op oedipoes.com. De prijs werd uitgereikt door een leerling van de GSG Leo Vroman uit Gouda en cabaretier Pieter Jouke. De Junior Inktspotprijs is in het leven geroepen om leerlingen op een speelse en mediawijze manier maatschappelijke of politieke vraagstukken in de klas te laten behandelen.

De Junior Inktspotprijs, het kleine broertje van de Inktspotprijs, wordt gekozen door middelbare scholieren, en uitgereikt aan de cartoonist met de beste politieke tekening van het afgelopen politieke jaar. Dit jaar meldden zich twintig klassen bij Beeld en Geluid om de 100 geselecteerde werken te beoordelen.

Uit de beoordelingsformulieren die de leerlingen hebben ingevuld, blijkt dat de winnende cartoon het onderwerp duidelijk overbrengt, omdat je meteen kunt zien over wie het gaat. Ook vonden de jongeren dat door het gebruik van herkenbare symbolen in de tekening, de situatie duidelijk werd weergegeven.“Je ziet dat het haar van Kim Jong Un eigenlijk een kernlogo is, en dat hij lachend een kernkop raket afstuurt - naar zijn eigen ondergang - en dat hij dat zelf niet beseft.” Ook wordt het personage met humor en spot neergezet. “Eigenlijk alles aan het lijf van Kim Jong Un is grappig getekend.” Omdat de tekening over een serieus onderwerp gaat, zet dat de meeste leerlingen ook aan tot nadenken: “Als hij de kernkop raket afvuurt en ooit Taiwan raakt, komt heel Europa en Amerika in actie. En dan gaan er honderden onschuldigen mensen dood door iemand die eigenlijk vrij imbeciel is.”

Illustrator en cartoonist Bart van Leeuwen uit zijn creativiteit voornamelijk digitaal met photoshop en illustrator. Na gewerkt te hebben voor uitgeverijen en reclamebureaus werkt hij sinds 2012 als freelancer. Het Britse dagblad The Guardian en tijdschrift Nieuwe Revu zijn enkele van zijn opdrachtgevers. Zijn werk is te zien op zijn website oedipoes.com.

Op nummer 2 eindigde Brosk met op eieren lopen, de cartoon die hij op 17 april op social media plaatste. Een leerling: “Door het gebruik van symbolen en het neerzetten van een herkenbaar gezicht wordt het onderwerp goed weergegeven. Kim Jong Un is op zo’n manier weergegeven dat de tekening erg grappig wordt. En dit zet juist ook weer aan tot kritisch denken; hoe kan zo’n “ei” zoveel macht hebben?”

De derde plaats is voor Tom Janssen met de estafette die op 14 januari in Trouw stond. In het rapport vertelden de leerlingen dat de tekening duidelijk laat zien waar het over gaat, doordat er zeer herkenbare figuren in voorkomen. Door Trump en Obama als karikatuur neer te zetten, wordt de tekening erg grappig ook al is het onderwerp dat niet. Het zet de leerlingen aan tot kritisch nadenken doordat Trump precies de andere kant op gaat en je daarmee de conclusie kunt trekken dat hij alles wat Obama heeft opgebouwd juist weer af gaat breken. Daarmee stellen ze zichzelf ook de vraag of het wel zo goed is dat Trump president is geworden.

De Junior Inktspotprijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Pers & Prent.

Noot voor de redactie:

De cartoon is rechtenvrij te gebruiken in de context van bovenstaand bericht, met naamsvermelding van de cartoonist.

2.Brosk _ Op eieren lopen.jpg
  • jpg
3.Tom Janssen _ Estafettewissel van Obama met Trump.jpg
  • jpg

Contactgegevens

Ontvang het laatste Beeld & Geluid nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL